ПРЕДСЕДНИК АК БЕОГРАДА ЈУГОСЛАВ ТИНТОР ПОДНЕО ЈЕ НЕОПОЗИВУ ОСТАВКУ


СКУПШТИНИ АДВОКАТСКЕ КОМОРЕ БЕОГРАДА

НЕОПОЗИВА ОСТАВКА
ПРЕДСЕДНИКА АК БЕОГРАДА – АДВОКАТА ЈУГОСЛАВА ТИНТОРА

На основу чл.71.ст.1.Статута АК Београда (Сл.лист Града Београда бр.37/2018) подносим оставку на дужност органу који ме је изабрао – Скупштини Адвокатске коморе Београда.

Предлажем Скупштини да на редовној седници дана 05.06.2021.године констатује да ми је престала функција председника АК Београда због поднете оставке.

На основу чл.72.ст.1. Статута АК Београда (Сл.лист Града Београда бр.37/2018) користим своје право да образложим одлуку да поднесем оставку и то чиним на начин како следи.

Разлог моје оставке су проблеми у раду УО АК Београд за које сматрам да ће довести у питање нормално функционисање и АК Београда и АК Србије у наредном периоду.

1.Као прво, на седници УО АКБ која је одржана дана 03.06.2021.године донета је одлука да се суспендује плаћање чланског доприноса АК Србије на период од 6 (шест) месеци.

Ово је једна скандалозна одлука којом се урушава систем на којем адвокатура почива. Овом одлуком адвокати Београда враћају се пет година уназад – у 2016.годину. Једини ко је тако нешто урадио у историји адвокатуре био је УО АКБ на челу са пок.Слободаном Шошкићем. Против њих сам се борио тада, а против тековина њиховог рада сам дужан да се борим сада и да звоним на узбуну јер поново појединци који су изабрани на функције у међусобним обрачунима пројектују своје личне конфликте на односе између комора и користе ресурсе АК Београда да би уцењивали друге колеге које су изабране на функције

Као што ја имам своје име и презиме, имају га и они и треба да адвокати знају ко су чланови УО са којима сам дошао у сукоб: Вељко Делибашић, Драгослав Љубичановић, Владимир Пријовић, Маја Атанасковић, Саша Иванишевић, Ђорђе Мара, Мирослав Васић, Миодраг Рашић и Ненад Ранковић. Нека то остане записано и запамћено.

Не желим да будем таоц проблематичних одлука чланова УО АКБ који су због својих личних обрачуна спремни да адвокатуру врате у време сукоба и судских спорова. Један од разлога због којих сам се кандидовао за председника коморе био је да ставим тачку на незаконито поступање УО АКБ који је 2016.године довео АК Србије до банкротства, само због тога што чланови УО АКС нису мислили као они и нису гласали како им они кажу. Данас сам сведок да се историја понавља и да се због различитих ставова поводом неког питања поново доноси одлука о укидању финансирања чланског доприноса АК Србије, при чему они који доносе овакву одлуку не осећају никакву одговорност за ово што чине.

2.Као друго, на седници УО АКБ која је одржана дана 03.06.2021.године донета је одлука да се покрене поступак опозива четворици чланова УО АКС који су заузимали ставове и гласали за одлуку да се уђе у преговоре са Министарством правде поводом Нацрта закона о изменама ЗПП-а и то наводно „противно ставовима већине чланова АК Београда“.

Ко је тај који зна какви су ставови већине чланова АК Београда без одржане Скупштине. И на основу чега скенира ставове већине чланова? На основу писања по вајбер групама? Адвокати Београда треба да знају да њихови представници у АК Србији по Статуту АКС имају слободан мандат и имају право да мисле својом главом и да гласају на начин који је по њиховом мишљењу у најбољем интересу адвокатуре Србије. Дакле, они нису дужни да у органима АКС поступају према упутствима и налозима УО АКБ јер су чланове органа и у АКС и у АКБ одвојено бирали адвокати Београда којим се једино могу полагати рачуни. У супротном не би било уопште потребе за органима АКС јер би на неки састанак могли доћи председници осам комора и саопштити одлуке својих скупштина и управних одбора.

Дакле, коморски систем је са разлогом конципиран по принципу двоструког колосека, како се не би догодило да неких осам људи помисли да су једино они позвани да одлуче шта је најбоље за 5.200 адвоката, већ да постоје и неки други изабрани представници који као и они имају право да мисле и гласају по сопственој савести а не по њиховом налогу.

Испоставило се да су били у праву ови који се опозивају. Испоставило се да између става да се Нацрт закона повуче у целости и да поводом тог текста нема разговора и става да се уђе у преговоре са Министарством правде поводом Нацрта закона, овај други став има конкретан резултат – Споразум АК Србије и Министарства правде, док овај први став има само резултат у покушају. Ко год је прочитао Споразум од 04.06.2021.године зна о чему говорим. Сматрам да смо као руководство обавезни према чланству да преговарамо увек кад је то могуће, као и да увек постоји протест са обуставом рада, али као последња опција

Када сам питао део чланова УО АКБ да ли имате осећај одговорности према адвокатима у случају да сте донели погрешну одлуку уколико због изостанка преговора Нацрт постане Закон знате шта су ми рекли. Ми смо своју обавезу да кажемо шта мислимо испунили и не видимо за шта би смо ми били одговорни. То је очигледан изостанак стратегије и свести о одговорности у уверењу да је само потребно рећи оно што се адвокатима допада, а ако направимо погрешну процену сићићемо на тротоар испред коморе и протестовати против себе самих. Можда се адвокати неће сетити да смо уствари ми ти против којих протествују Ја сам тај против кога сте протестовали а преговори са Министартвом су моја лична карта и данас подносим оставку јер велики број колега сматра да је то „издаја адвокатуре“. Ја не сматрам да је издаја и Споразум сматрам историјским јер демонстрира снагу коморе да поводом одређеног важног питања у билетералним преговорима са државом оствари успех

3.Као треће, на седници УО АКБ која је одржана дана 03.06.2021.године након распаве са др.Вељком Делибашићем око тога коме је стало до функције у комори а коме није, ми смо пред члановима УО званично постигли договор и пружили руку један другоме да и он и ја данас поднесемо оставке на функције председника и потпредседника, као и да се на следећим изборима нећемо кандидовати за ове функције, како би онеомогућили даље конфликте у АК Београда и даље продубљивање настале кризе.

Ако све проблеме коморе решава моја оставка, ја немам никакав проблем да је поднесем и то чиним неопозиво данас пред овом Скупштином у нади да ће то помоћи да се односи у београдској адвокатури стабилизују и да поново не уђемо у борбу једних против других.

Колико је неповерење ових девет чланова УО АКБ према мени најбоље говори чињеница да су након овог договора између мене и Вељка Делибашића који је забележен у тонском запису седнице, након пружене руке и дате речи, они ипак за сваки случај донели одлуку да се покрене поступак изгласавања неповерења због несавесног рада, јер су се плашили да ћу можда слагати Вељка Делибашића и прекршити реч коју сам дао. Ја своју реч држим а са њима не желим више да учествујем у раду УО нити да својим именом стојим иза проблематичних одлука које буду доносили у циљу обрачуна и урушавања свега што сам досада изградио у протекле четири године мандата.

4.Као четврто, нисам спреман да станем иза одлука које УО буде доносио убудуће, јер сам уочио да се одлуке претходно договарају у ужем кругу чланова УО и потом реализују гласањем на седници. Одлуке више не зависе од изнетих аргумената и тока дускусије, већ од претходног договора ужег круга чланова УО чиме је компримитован досадашњи начин рада. Код заказивања седница обављају се незваничне претходне консултације између једног броја чланова УО како би се уклопио одговарајући кворум са потребном већином за одлуке које се планирају донети. Због тога потврда кворума за седницу траје и по 48 сати, а честа је ситуација да се не може обезбедити кворум јер се центрира да се седница може одржати само када су сви из ове „уже групе“ присутни, како би имали потребну већину.

Ако је већ тако, нека одговорност за одлуке понесу они који такве одлуке доносе, а не да се крију иза одлука колективног органа и записника у којим је анонимизовано ко је како гласао. Када смо донели одлуку да се на сајту АКБ објављују сви записници са седница УО највећи проблем за један број чланова УО је био што ће сви адвокати знати ко је како гласао, а неки су чак предлагали да се анонимизује и ко је како дискутовао, као и да се објаве само изреке одлука. Морам рећи да сам био затечен колики страх од одговорности постоји код колега које себе сматрају позваним да предводе адвокатуру Београда.

5.Проблеми у раду УО АКБ почели су када се отворило питање кандидовања за чланове ВСС и ДВТ из реда адвоката. Председник АКС Виктор Гостиљац је истакао кандидатуру за ВСС, али су се његови другари из групе адвоката под називом „Победа“ наљутили на њега јер их није претходно питао да ли неко од њих жели да буде члан ових високих тела. Адвокатура Београда треба да зна да је узрок свих подела и сукоба који ће уследити – лична амбиција коју прати лични анимозитет у ситуацији када амбиција није остварена.

У то време интересовање за чланство у ВСС и ДВТ испољило је пет чланова УО АКБ. Након одлуке УО АКС да за члана ВСС предложи Виктора Гостиљца, један број чланова УО АКБ сматрао је да сам ја значајно допринео да УО АКС такву одлуку донесе и од тада на сваки могући начин опструишу мој рад и покушавају да мене представе као узрок свих проблема у раду АК Београда а да себе представе као опозицију Управном одбору у чијем раду активно учествују и у којем су већина – што је крајње парадоксално. Једном речју, то су људи који нису остварили своју амбицију и сада су бесни на мене јер сматрају да сам их ја у томе онемогућио или су љути на мене што их у томе нисам подржао. Имам право да подржим кога ја хоћу и да сам проценим коме дајем а коме не дајем своју подршку.

Како су се ближили избори за представнике АКБ у скупштини и управном одбору АКС, кандидовали су се са идејом да место у УО АКБ замене местом у УО АКС у наредне четири године. Да би у томе успели била им је потребна изборна платформа због чега су преко ноћи постали борци против „стања у комори“ којом су претходне четири године управљали и тренутно управљају. Овај преокрет у ставовима је израз неспремности да се прихвати одговорност за целокупне резултате свог рада и оне који су у протекле четири године адвокати хвалили и оне које су у протекле четири године адвокати критиковали. Једном речју, када радимо нешто добро ту смо сви ми, а када је било шта лоше „ту је Тинтор крив, јер он све то сам ради а ми нисмо информисани и не знамо ништа о томе“. Немам проблем да станем иза свих резултата рада УО АКБ и да их браним пред овом Скупштином, али ми је жао што колеге које су чланови овог УО које сам сматрао за истинске саборце покушавају да кроз различите фабриковане афере компримитују не само мој лични кредибилитет, већ и рад и резултате Управног одбора чији су били део.

6.Мој циљ је био да се успостави ред у комори и да се санирају последице немилих догађаја из прошлости. Сигуран сам да сам у томе у доброј мери успео. Чињеница да сам са колегом Владимиром Гајићем договорио обуставу свих судских поступака и отклањање статусних и финансијских последица паралелизма у функционисању коморе представља јасно подвучену црту у односу на време када је ова комора била подељена.

На изборима одржаним 08.05.2021.године адвокатура Београда је била јединствена, а најмасовнији избори у историји адвокатуре који су спроведени без и једног приговора на процедуру и резултате, могу да нам свима служе на част. Уместо да ово буде један нови почетак – за даље кораке напред, ми се данас крећемо уназад – у сумњичењима, сплеткарењу, лажним аферама и подметањима. То нас враћа у време из којег смо изашли – у сукоб једних против других, који по сваку цену желим да избегнем.

На последње три седнице УО имао сам снажне нападе на мој лични кредибилитет али сам сталожено примио све ударце и то без узвраћања, јер ако бих узвратио истом мером поново би се нашли у 2010.години – читаву деценију уназад, када је један човек веровао да је само он у праву, независно од тога што тако није мислила већина колективног органа којим председава. И тај спор није желео да реши Скупштина адвоката на изборима, већ се тонуло све дубље и дубље, коришћењем права вета председника и генерисањем конфликта

Ја сам право вета председника коморе избрисао из Статута и рекао себи да ако икад дођем у ситуацију да се суочим с неповерењем управног одбора којим председавам једини арбитар може бити Скупштина која нас је све изабрала. Када станемо пред Скупштину нека адвокати Београда кажу ко треба да остане а ко да оде. И онда нема више парничења. Важи принцип „vox populi vox dei“ и ко поштује тај принцип нема проблем никада.

Због тога ја данас подносим оставку на место председника АК Београда јер имам проблем у раду са једним бројем чланова УО који чине већину и који су у позицију да условљавају своје присуство на седницама и своје гласање на седницама за одређену одлуку – на шта не пристајем јер је то одређени вид трговине утицајем који је у раду коморе неприхватљив

7.Што се тиче политичке позадина ових догађања могу само да је наслутим. Када о једном догађају од значаја за адвокатуру афирмативно пишу и Нова С и Н1 и Информер и Српски телеграф и Курир онда ту више нису чиста посла.

Ако режимски таблоид у име адвокатуре напада Министарство правде онда ја осећам и сумњам да је адвокатура увучена у нечије туђе обрачуне, као и да се адвокатима манипулише као средством притиска. Управо је то циљ политике, да има на прекидачу комору да одреагује када је потребно. Нема разлике да ли се то чини у корист власти или у корист опозиције. Суштина је да би комора то требала да чини искључиво зарад себе и у циљу заштите професионалних интереса, а не да буде стављена у функцију дневне политике зарад оспоравања актуелног режима или можда зарад подршке у међусобним обрачунима различитих струја у оквиру актуелног режима.

Покушао сам да у протекле четири године очувам неутралност АК Београда од политике ослањајући се на професионалне аргументе. Када будете чули нека саопштења коморе која ничим не одударају од амбијента „друштвеног риалитија“ у којем данас живимо или када се успостави „вајбер комора“ у оквиру које адвокати комуницирју порукама и твитером – знаћете да је неко угасио светло. Препознајем да нисмо далеко од тога. Нисам спреман да полажем рачуне на вајбер групама јер не мислим да су ставови оних који су гласни на тим групама одраз става већине адвоката. Када се појавио вајбер званично сам рекао да ће то урушити адвокатуру какву сви познајемо а активност појединаца свести на самопромоцију и инфлацију писања порука без спремности да се ради на постизању конкретних резултата Нажалост, данас се све свело само на лајкове. Примећујем да чак и један број колега који су чланови органа у комори своје одлуке доноси на основу писања вајбер група, како би се допали адвокатима или како их адвокати не би критиковали по друштвеним мрежама. Не прихватам суд вајбер групе и не желим да заузимам ставове на основу писања друштвених мрежа, а свој извештај о раду подносим само овој Скупштини, као у стара добра времене.

Што се мене тиче не треба да ме воли нико, довољно је да ме уважавају и пријатељи и непријатељи. Стварна подршка нечијем раду мери се бројем гласова на изборима. То је подршка која је реална а не виртуелна. Ово данас што имамо је једно живо блато у које сви тонемо. Не желим да будем на челу коморе у ситуацији када сви то видимо а ништа поводом тога не чинимо. Само поруке, поруке, поруке – коментари оних који све уочавају и све знају како би требало али не могу то да остваре јер им је увек крив неко други.

Ево, ко жели да ради нека ради, ја сам своје четири године одрадио. И функција ми није битна. Наћи ћу начин да адвокатури допринесем и са позиције члана УО АКС у наредне четири године. Бићу први председник који након мандата постаје члан УО јер није битна функције већ оно што сте урадили када сте били у позицији да урадите. Ја мислим да сам урадио довољно. Захваљујем се колегама из управног одбора на сарадњи барем у периоду док смо били сложни и деловали као тим. Желим им да успешно функционишу без мене и да наставе тамо где смо стали када смо се концепцијски разишли.

Предлажем да АК Београда изађе из настале ситуације на најбезболнији начин, тако што након констатовања неопозивих оставки које су поднели председник, потпредседник и секретар УО, као и четири члана УО, Скупштина донети одлуку којом заказује ванредну изборну скупштину АК Београда и спровођење превремених избора за све чланове органа и носиоце функција АК Беогада за мандатни период 2021-2025, и којом се овлашћује Управни одбор да ову одлуку Скупштине спроведе и да у техничком мандату обавља функцију до избора нових чланова органа и носиоца функција како би се избегла криза у функционисању АК Београда.

ПРЕДСЕДНИК
АДВОКАТСКЕ КОМОРЕ БЕОГРАДА
Југослав Тинтор, адвокат


ОСТАВКА ПРЕДСЕДНИКА АКБ