САОПШТЕЊЕ АДВОКАТСКЕ КОМОРЕ БЕОГРАДА

САОПШТЕЊЕ АДВОКАТСКЕ КОМОРЕ БЕОГРАДА

Адвокатска комора Београда је саопштењем које је издала дана 05.маја 2023.године, уз изражавање најдубљег саучешћа породицама жртава незапамћене трагедије у београдској Основној школи „Владислав Рибникар“ и породицама жртава трагедије у Младеновцу, позвала све званичнике и  медије да се уздрже од сензационалног  извештавања, као и изјава и активности којима се подстичу даљи насилни догађаји.

Међутим и поред апела Адвокатске коморе Београда, поједини медији су наставили са сензационализмом који не доприноси смиривању ситуације, већ напротив.

Поводом јавног стављања у негативани вредносни контекст личности адвоката Ирине Боровић у функцији браниоца оца малолетног извршиоца дела вешеструког убиства у Основној школи  „Владислав Рибникар“,  Адвокатска комора Београда  указује да је право на одбрану у кривичном поступку право које припада сваком човеку и грађанину, а остварује се уставним правом на слободан избор адвоката, који се приликом прихватања заступања по закону не сме руководити обзирима попут националности, расе, вере, политичког убеђења окривљеног нити згроженошћу извршеним делом, а у случају обавезне одбране не сме ни одбити постављење за браниоца по службеној дужности. 

Указујемо да су адвокати уставна категорија  и њихова је обавеза да пруже правну помоћ сваком грађанину. Кодексом професионалне етике адвоката  јасно је прописано шта се сматра  оправданим разлогом да адвокат одбије заступање, при чему је правилом 22.2. Кодекса изричито прописано да се у кривичним предметима не сматрају оправданим разлозима за одбијање одбране: личне особине окривљеног, врста кривичног дела  и висина запрећене казне, начин одбране  окривљеног, гнев које је кривично дело изазвало у јавности и понашање оштећених.

Жигосање адвоката због вршења службе правне помоћи окривљеном човеку и грађанину представља својеврсно подстицање ниских страсти које носи клицу зла у себи и друштвено опасан акт који је по својој природи у равни узрока феномена злочина.

Адвокатска комора Београда сматра крајње непримереним и недопустивим и напад на адвоката Боривоја Боровића  и стављање истог у негативну конотацију због  клијената које је бранио.

Зато апелујемо на све посленике новинарске професије, носиоце јавних функција и јавне личности да се уздрже од таквих и сличних аката који се могу сматрати и фактичким подстрекавањем на злочин. 

АДВОКАТСКА КОМОРА БЕОГРАДА