ОБАВЕШТЕЊЕ О ОКОНЧАЊУ ПРЕГОВОРА СА МИНИСТАРСТВОМ ФИНАНСИЈА НА ОСНОВУ КОЈИХ ЋЕ ПОРЕСКЕ ОБАВЕЗЕ АДВОКАТА И ЗА 2018.ГОДИНУ ОСТАТИ ИСТЕ КАО И ЗА 2014.ГОДИНУ

Поштоване колегинице и колеге,

 

Обавештавамо Вас да су окончани преговори са Министарством финансија на основу којих ће пореске обавезе адвоката и за 2018.годину остати исте као и 2014.године. Подсећамо Вас да је у новембру 2017.године донета измена уредбе о паушалном опорезивању на основу које су пореске обавезе адвоката за 2015, 2016 и 2017.годину остале исте као и за 2014.годину.

Обавештавамо Вас да је у преговорима са Министарством правде дефинисан коначан предлог закона о бесплатној правној помоћи који је неизмењен усвојен у Народној скупштини. Тиме је прекинуто десетогодишње одлагање успостављања система бесплатне правне помоћи коју грађанима пружа адвокатура, због чега су штету трпели пре свега грађани, али и адвокати који су били ускраћени за потенцијалне приходе које су могли остваривати по овом основу.

Обавештавамо Вас да је у завршној фази увођење система за постављања бранилаца по службеној дужности који се заснива на стриктном поштовању редоследа адвоката на листи и обавези судова, тужилаштава и полиције да код сваког постављења позивају исти број кол центра адвокатске коморе. Систем је заснован на програмској апликацији која отклања узрок корупције, непосредну веза органа поступка и адвоката који се поставља. Очекујемо да ће кол центар отпочети са радом одмах после Новогодишњих и Божићних празника, јер је коначно изабран најповољнији кол оператер.

Обавештавамо Вас да је АК Београда организовaла Прво адвокатско саветовање чији је циљ био да адвокатура окупи стручну јавност и наметне дискусију о питањима која су од значаја за професију. На скупу који је одржан на Златибору су поред адвоката Београда учествовали и адвокати из других адвокатских комора из Србији и региона, Министарство правде, судови, тужилаштва, професори правних факултета и представници струковниих удружења. Дискусије је иницирало пет панелиста из различитих професија уз активно учешће свих 350 учесника – у сали која је током три дана саветовања била у потпуности испуњена.

Обавештавамо Вас да је у четвртак – 27.12.2018.године у Скупштини града – свечаној сали Старог двора и ове године одржан традиционални коктел адвоката поводом краја године на који су позвани сви адвокати Београда – којем је присуствовало око 800 адвоката Београда.

 

 

Желимо Вам срећне Новогодишње и Божићне празнике и пуно успеха у Новој 2019. години.

 

 

                                                                                                                     ПРЕДСЕДНИК

                                                                                          АДВОКАТСКЕ КОМОРЕ БЕОГРАДА

                                                                                             Југослав Тинтор, адвокат

ПРИЛОГ