САОПШТЕЊЕ АК БЕОГРАДА ПОВОДОМ ЛАЖНЕ ВЕСТИ О ИСПЛАТИ ЈЕДНОКРАТНЕ НОВЧАНЕ ПОМОЋИ

С  А  О  П  Ш  Т  Е  Њ  Е

АК Београда обавештава све адвокате да се дана 07.04.2021.године на појединим друштвеним мрежама појавио фалсификовани емаил АК Београда послат са емаил адресе bojank.tehsluzbakb@gmail.com која је креирана да личи на емаил техничке службе коморе.

Овим лажним е-маилом „позивају се сви адвокати млађи од 35 година и са мање од 5 година стажа у адвокатури да се пријаве комори за једнократну новчану помоћ у износу од 30.000,00 динара“. Чињеница да је као последњи датум пријаве за једнократну помоћ наведен 13.04.2021.године (последњи дан пријаве кандидатура на изборима у АК Србије) а као датум исплате једнократне помоћи наведен 08.05.2021.године (датум избора у АК Београда за представнике у Скупштини АК Србије) пажљивом читаоцу јасно говори да није реч о веродостојном допису, већ о покушају уношења забуне међу адвокате Београда.

 Циљ аутора овог фалсификата је да што више младих адвоката доведе у заблуду и да код њих изазове незадовољство и разочарење када сазнају да се никаква новчана помоћ не исплаћује. Како се избори у АК Београда све више ближе, реално је претпоставити да аутори овог фалсификата покушавају да генеришу што веће незадовољство адвоката како би повећали своје изборне шансе.

АК Београда истиче да овакви дописи не доликују адвокатури као професији и да више подсећају на спиновање у изборним кампањама које претходе политичким изборима, а не изборима у оквиру професионалне асоцијације. Посебно забрињава чињеница да је на друштвеним мрежама све чешћа појава фалсификованих докумената којима се индукују адвокатски страхови и креира амбијент неизвесности у оквиру којег се пласирају бројне дезинформација и вештачки отварају лажне теме, како би се у односу на те теме поједини одређивали у духу селф-маркетинга и наметнули себе као неког кога ће адвокати сутра препознати и за њега гласати.

Реч је о манипулацији која уз помоћ дезинформација и фалсификата покушава да вајбер простор стави у функцију промоције појединаца и компримитације остварених резултата АК Београда. Због тога скрећемо пажњу адвокатима Београда да у наредном периоду буду опрезни и да увек провере веродостојност сваке информације која се односи на неку активност АК Београда, тако што ће контактирати стручну службу коморе.

                                                                             ПРЕДСЕДНИК

                                                               АДВОКАТСКЕ КОМОРЕ БЕОГРАДА

                                                               Југослав Тинтор, адвокат

САОПШТЕЊЕ