САОПШТЕЊЕ АК БЕОГРАДА ПОВОДОМ ЛАЖНИХ ИНФОРМАЦИЈА У ЈАВНОСТИ

 С А О П Ш Т Е Њ Е   

АК Београда са жаљењем констатује да је у протеклих недељу дана уочено више покушаја да се у појединим медијима протури лажна вест да је председник републике Александар Вучић наводно уписан у именик адвокатских приправника АК Београда на вежби код адвоката Владимира Ђукановића.

Посебно забрињава чињеница што ову лажну вест у јавности проносе лица која уживају репутацију кредибилних интелектуалаца, који не би требало да инспирацију за своје јавне иступе проналазе у фалсификованим докуменатима који се пласирају на појединим вајбер групама у циљу компримитације рада адвокатске асоцијације.

Сматрамо да је основано очекивати да када интелектуалац намерава да напише текст на неку тему или да се јавно одреди поводом неке вести, претходно провери веродостојност информације тако што позове АК Београда и провери да ли је та информација тачна, било да је реч о професору Правног факултета у Београду или о адвокату из Београда.

Сматрамо да сваки правник до којег допре страница неког документа без заглавља, печата и потписа мора најпре поставити питање веродостојности тог „дела документа“ у светлу садржине правних прописа који искључују сваку могућност да је овај документ истинит.

Нажалост, у конкретном случају правници су се изјаснили без икакве претходне провере.

Одредбом чл.54.Закона о адвокатури РС јасно је прописано да адвокатски приправник не може бити у радном односу, као и да само адвокат са три године адвокатске праксе може имати адвокатског приправника – који услов адвокат Владимир Ђукановић не испуњава.

Да је прочитан Закон о адвокатури – не би било ни јавних иступа. Међутим, уместо читања закона прибегло се некритичком прихватању лажи зарад тренутне инспирације. У таквој ситуацији АК Београда је дужна да реагује у циљу заштите интереса адвокатске професије која је независна од дневнополитичких раправа за и против актуелних политичких опција.

Жао нам је само што су се у „отклоњивој заблуди“ нашле наше колеге – правници који су својевољно довели сами себе у заблуду да би имали о чему да пишу и говоре.

ПРЕДСЕДНИК                                                                          

АДВОКАТСКЕ КОМОРЕ БЕОГРАДА

Југослав Тинтор, адвокат