САОПШТЕЊЕ АК БЕОГРАДА ПОВОДОМ НАПАДА НА АДВОКАТЕ

С А О П Ш Т Е Њ Е

АК Београда изражава озбиљну забринутост поводом јучерашњег напада на адвоката Арсенија Стефановића који је након напада на адвоката Марка Вујошевића – други случај напада на адвокате у последњих 10 дана. Околност да је приликом оба напада дошло до рањавања лица ватреним оружјем у сред Београда додатно указује на велику друштвену опасност извршених кривичних дела.

АК Београда позива полицију и тужилаштво да без одлагања предузму све потребне мере из оквира своје надлежности како би се извршиоци ових кривичних дела идентификовали и кривична дела расветлила. Сматрамо да се само делотворном истрагом ових случајевима може послати снажна порука адвокатима Београда и грађанима Србије да нико не може да угрози адвоката и да прође некажњено.

АК Београда подсећа јавност да правосуђе без адвокатуре не може функционисати, као и да ширење атмосфере несигурности међу адвоктима штети грађанима Србије јер се прети некоме ко се налази на првој линији одбране њихових права и слобода. Због тога заштита адвоката мора бити питање од прворазредног значаја у сваком демократском друштву.

 ПРЕДСЕДНИК

АДОКАТСКЕ КОМОРЕ БЕОГРАДА

Југослав Тинтор, адвокат