ДОПИС ВИСОКОМ САВЕТУ СУДСТВА И РЕПУБЛИЧКОМ ТУЖИЛАШТВУ СА ЗАХТЕВОМ ДА ПРЕДУЗМУ КОРАКЕ КАКО БИ ПРАВОСУЂЕ ОТПОЧЕЛО СА РАДОМ

ВИСОКОМ САВЕТУ СУДСТВА И РЕПУБЛИЧКОМ ЈАВНОМ ТУЖИЛАШТВУ

Поштовани,

Обраћам Вам се са захтевом да отпочне рад судова и јавних тужилаштава, имајући у виду да читаво правосуђе буквално стоји већ 45 дана услед ванредног стања проглашеног због корона вируса.

Као аргумет истичем да су на основу мишљења Кризног штаба Владе РС донете следеће одлуке:

1.дана 26.04.2020.године отворене су пијаце, уз допуштеност рада фризерских салона и теретана

2.дана 28.04.2020.године отворени су паркови и шеталишта, уз допуштеност тренинга на отвореном

3.дана 04.05.2020.године отварају се ресторани и кафићи, уз почетак железничког и друмског саобраћаја

4.дана 08.05.2020.године отварају се тржни центри, уз почетак градског превоза у Београду и Нишу

5.дана 11.05.2020.годоне отварају се вртићи и продужени боравак за чување деце млађе од 12 година

Једина информација која нигде није објављена јесте када ће почети са радом правосуђе, због чега се стиче утисак у адвокатској јавности – као да ће почети са радом последње.

Сматрам да више не постоје оправдани разлози да у условима када у читавој Србији отпочиње нормално функционисање јер је од стране стручног тима лекара процењено да су се стекли услови за попуштање мера одређених током трајања ванредног стања – само правосуђе „стоји и даље замрзнуто“.

Опште је познато да је у парничним поступцима пред судовима на територији Града Београда у току једне године могуће одржати два до три рочишта, због чега је компромитовано право грађана на суђење у разумном року. Имајући у виду да је период март-мај 2020.године „изгубљен“ услед обуставе рада правосуђа због опасности од ширења вируса, као и да је период јул – август традиционално период годишњих одмора када се рочишта по правилу не заказују, реално је претпоставити да ће у парничним поступцима у току целе 2020.године можда бити одржано само по једно рочиште, што је недопустиво.

Због тога сматрам да је неопходно отпочети са радом судова, наравно уз примену свих нужних мера заштите здравља које на основу препорука стручњака буду дефинисане, као и да треба размотрити могућност да се избегне период годишњих одмора у августу 2020.године и да се у периоду од маја до септембра успостави континуитет у раду правосудних органа, како би се отклонио барем део штетних последица насталих као резултат периода застоја у раду правосуђа који је трајао пуна два месеца.

Верујем да је и Вама потпуно незамислива ситуација у којој раде пијаце, ресторани, кафићи и вртићи, у којој су отворени тржни центри, паркови и шеталишта – којим људи потпуно слободно шетају, а да само правосуђе и даље стоји тј ради у режиму као да је 05.04.2020.године а не 05.05.2020.године.

Предлажем да у оквиру својих надлежности предузмете потребне кораке да се без одлагања измени редуковани режим рада правосуђа и успостави нормално стање, наравно уз све неопходне мере заштите у складу са препорукама стручњака.

ПРЕДСЕДНИК

АДВОКАТСКЕ КОМОРЕ БЕОГРАДА

Југослав Тинтор, адвокaт

ДОПИС
ВИСОКОМ САВЕТУ СУДСТВА И РЕПУБЛИЧКОМ ЈАВНОМ ТУЖИЛАШТВУ